Rektörlük Binası "Temel Seviyede Sıfır Atık Belgesi" Almaya Hak Kazandı

TEMEL SEVİYEDE SIFIR ATIK BELGESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk olarak 2018 yılında Ankara'da başlatılan "Sıfır Atık Projesi "  ile ilgili yönetmelik 12 Temmuz 2019 yılında 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.”Sıfır atık”  israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde ayrı biriktirilen kağıt,cam,plastik,metal,organik atık,bitkisel atık yağlar sayesinde hammadde, kompost, biyodizel,petrol ve ağaç kazanımları elde edilmiştir.2018 yılı itibariyle aşamalı olarak öncelikle kamu kurumlarında , terminallerde (havaalanı,otogar,tren garı vb), eğitim kurumlarında (okul,üniversite vb),alışveriş merkezlerinde,hastanelerde ,eğlen-dinlen tesislerinde (otel,restaurant vb), büyük iş yerlerinde uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması amacıyla yürütülen proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Entegre Bilgi Sistemine Trakya Üniversitesi olarak öncelikle Rektörlük binasının kaydını gerçekleştirdik.Diğer birimlerimiz de sırayla kayıtlarını tamamlama aşamasındalar.Geri dönüşüm kumbaralarının sayısını artırarak birimlere yerleştirmeye başladık.Bölgede düzenlenen “Sıfır Atık ve “Çevre” konulu panel ve sempozyumlara hem ev sahipliği yaparak hem de üniversite öğretim üyelerimizin konuşmacı olarak katılımlarıyla destek olduk.İstenen ilk aşamaları tamamlayarak Aralık 2020 tarihinde  “Temel Seviyede Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandık.2025 yılına kadar belge geçerli olacaktır.Sıfır Atık Yönetim Sistemi uygulamaları, çevreye duyarlı proje çalışmalarımız  tüm üniversite genelinde devam edecektir.

Bu içerik 22.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 101 kez okundu.