CAM ATIKLARIMIZ YENİDEN ÜRETİM SAHALARINDA

Eylül ayında Eğitim Fakültesi, Tütagem (Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi) ,Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ,Tıp Fakültesi Dekanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Rektörlük, İpsala Meslek Yüksekokulu ve Keşan Meslek Yüksekokulu binalarında ayrı  halde toplanan toplam 1 ton cam şişe atığı lisanslı firmaya teslim edilerek yeniden üretime kazandırılmış oldu.

Kalitesini kaybetmeden tamamen geri dönüştürülebilen ve sonsuz kez ikincil hammadde olarak üretime girebilen cam ,ağırlığı ve yoğunluğu nedeniyle evlerden,ofislerden ve endüstriden kaynaklanan  atıkların büyük bölümünü kapsar.Oluşumunda kullanılan Kum,soda,kireç ana maddeleri üretimde 1500 °C ‘ye kadar ısıtılarak eritilir.Renklerine göre ayırma, kırma, temizleme,mekanik ayrıştırma, elekten geçirme işlemlerinden geçen cam şişe,kavanoz ,kırık cam atıkları tekrar hammadde haline getirilir.Kırık camların eritilmesi ve yeniden değerlendirilmesi asıl sürece göre daha az enerji kullanılmasını sağlar.Hammadde kullanımı yerine geri dönüştürülerek yapılan cam üretimi ile su ve hava kirliliği de azaltılmış olur. Atık camın her tonunun geri dönüşümü 315 kg karbon dioksit üretimini engeller.

Cam atıklar geri kazanıldığında;

-Cam şişe,kavanoz  üretiminde

-İnşaat, döşeme işlerinde

-Mozaik cam üretiminde

-Trafik çizgileri ,yol ve  asfalt yapımında kullanılır.

Bu içerik 23.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 150 kez okundu.