ATIK YAĞ KUMBARALARI


Rektörlük binası yemekhane girişi ile  Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kafeterya girişine bitkisel atık yağ kumbaraları yerleştirildi.Bitkisel atık yağını getirene maske hediyesi verilecektir.

BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN AYRI TOPLANMASININ ÖNEMİ

 

Evsel ve sanayi kaynaklı atık yağlar hem insan sağlığını hem de doğayı tehdit etmektedir. Evsel kaynaklı,kızartmada kullanılan bitkisel yağların birçok kez kullanılması kanserojen etkiye neden olmaktadır. Kullanılan bu yağların lavaboya dökülmesi kanalizasyon sistemindeki diğer atıkların borulara yapışmasına ve zamanla boruların daralmasına sebep olmaktadır. Kanalizasyon sisteminde tıkanıklık ve taşmalara sebep olan atık yağlar, atık su arıtma sistemine gelen atık yükünü arttırarak bakım ve işletme maliyetlerini arttırmaktadır.

1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletme kapasitesine sahiptir. Toksik özelliğe sahip atık yağlar yer altı sularına karışarak içme suyu kaynaklarını kirletmektedir. Yer altı sularını temizlemek oldukça maliyetli ve zordur. Her ülke için yer altı su kaynakları, geleceğin içme su kaynaklarıdır.

Akarsu , göl ve nehir gibi su kaynaklarına ulaşan atık yağların yoğunluğu sudan düşük olduğu için su üzerinde bir tabaka oluşturmaktadır. Su üzerinde bulunan bu atık yağ tabakası yüzünden, su havadaki oksijeni alamaz. Bu durum suda yaşayan canlıların hayatını tehlikeye atar.

Atık yağların çöpe dökülmesi de bir çözüm değildir. Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına sebep olurlar.

Ayrı kumbaralarda biriktirilerek geri dönüşüm firmalarına teslim edilen bitkisel atık yağlar ise biyodizel yakıt üretiminde değerlendirilir.Biyodizel, motorin yerine kullanılan alternatif bir enerji kaynağıdır,motorine göre daha az toksik etkisi vardır. Biyodizel, dizel araçlarda herhangi bir modifiye yapılmadan direkt kullanılabilir. Motorin yerine her bir ton biyodizel kullanılması halinde üç ton karbondioksit emisyonu azalmış olur.



Resim
Bu içerik 08.02.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 327 kez okundu.