30 MART ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ

30 MART ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ

2017 yılında Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Hareketi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 105 ülkenin verdiği destek sonucu daha geniş kitlelere yayılmış oldu. BM Genel Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 30 Mart Günü her yıl tüm dünyada “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak kutlanacak. Bu yıl “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilk kez kutlanıyor. 30 Mart günü ile sürdürülebilir tüketim ve üretim yöntemlerinin teşvik edilmesi,  Sıfır Atık çalışmalarının BM 2030 Kalkınma Hedeflerine sağlayacağı katkı da ortaya çıkarılarak Sıfır Atık vizyonu bir dünya markası haline gelmiş oluyor.

Doğal kaynakların gittikçe artan şekilde bilinçsiz tüketimi çevreye zarar vererek atıkların hava, toprak, su alıcı ortamlarında aşırı birikmesine neden oluyor. Kaynaklar tükenirken, ekosistemin doğal yapısı bozuluyor ve ileriki nesillere bırakacağımız dünyamız risk altına girmiş oluyor. Sıfır Atık Projesi hedefleri içinde yer alan tasarruflu kullanım, atık azaltma, geri dönüşüm, yeniden kullanım, oluşan atıkların düzenli bertaraf edilmesi  adımları ülkemiz ve dünya için  olumlu sonuçlara ulaştıran çok ciddi adımlar.

Trakya Üniversitesi olarak Sıfır Atık Sistemine geçtiğimiz günden itibaren oluşan atıkları ayrı halde toplayarak yeniden geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamaktayız. Oluşturduğumuz “Atık Geçici Depolama Alanı” sahasına yerleştirilen yağmur suyu tankları ile su kıtlığı sorunu da yaşadığımız son günlerde yağmur suyunu toplayıp boşa gitmesini önlemeyi ve sulamada kullanmayı amaçlıyoruz. Sistem kayıtlarını tamamlayarak Temel Seviyede Sıfır Atık Belgelerini alan birimlerimizde toplanan kağıt, cam, plastik, hurda, metal, ahşap, pil, toner, kartuş, floresan lamba, hurda araç gibi farklı atık türleri ilgili üretim sahalarında değerlendirilerek hammadde görevini üstleniyor ve boşa kayıpların önüne geçilmiş oluyor.

Atık yönetimi kaynak verimlilği, israf önleme ve çevreye verilen zararları azaltmanın önemli bir parçası. Sıfır Atık Projesi de sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda atıkları kontrol altına alarak gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmayı amaçlıyor. Bireysel olarak alacağımız tedbirler, atacağımız adımlar bu kapsamda çok etkili ve önemli.


Resim

Resim

Bu içerik 30.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 160 kez okundu.