21-26 MART ORMAN HAFTASI

Orman kara ekosistemlerinin en büyüğü ve en karmaşığıdır. Ağaçların yanı sıra ağaççıkları, çalıları, otsu bitkileri, mantar ve likenleri içerirler. Memelileri, kuşları, sürüngenleri, iki yaşamlıları, böcekleri ve diğer eklembacaklıları, solucanları ve mikroorganizmaları barındırırlar. Yeryüzündeki pek çok orman, gezegenimiz tarihinin canlı birer anıtıdır. Yeryüzünde karaların %31’i ormanlarla kaplıdır.
Ormanda bitki besin maddelerinin dolaşımı ve dönüşümü olayları, ormanın kendi kendisini beslemesini ve odun ile diğer yan ürünlerin üretimini sağlamaktadır.
Orman toprakları iri gözenekli yapılarından dolayı yağış sularını kolayca ve derinlere doğru sızdırırlar ve sızıntı sularının yamaç boyunca akarsuları devamlı olarak beslemelerini sağlayarak
akarsuyun akım düzeninde devamlılık meydana getirirler. Bu sebeple ormanlar odun hammaddesi üretiminin yanında su üretim kaynağıdırlar.
Orman ekosistemi hava,su,enerji girdileri aracılığıyla oluşan biyolojij,jeolojik,kimyasal ve hidrolojik döngüler sayesinde çalışır.Yeryüzündeki yaşamın sürekliliği açısından ormanlar çok önemlidir. Ağaçlar güneş ışığı yardımıyla suyu ve karbondioksidi fotosentez sonucu besine (örneğin glikoza) dönüştürürken atmosfere oksijen salar. Yetişkin bir çam ağacı 40 insanın bir saatte havaya verdiği karbondioksidi bir saatte oksijene dönüştürebilir.
Yiyecek, ilaç, yakacak, barınak sağlamak yanında yeryüzünün suyunu temizleyen, karbonunu depolayan ve iklimini koruyan çok önemli hizmetleri sunarlar. Öyle değerlidirler ki, ulusal ve uluslararası yasalarla korunurlar.
Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuz, hem de dünyamızı için çok önemlidir. Bu nedenle her yıl 21-26 Mart tarihleri arası orman haftası olarak kutlanır.



Resim
Bu içerik 21.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 172 kez okundu.