11-17 OCAK 2021 ENERJİ TASARRUFU HAFTASI

                            ENERJİ TASARRUFU HAFTASI
Enerji kaynaklarımızı israf etmeden ,verimli ve yeterli kadarıyla kullanmak, ve bu bilinci yaygınlaştırmak amacıyla her yıl ocak ayının 2.haftası “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak kutlanmaktadır.2021 yılı için de bu hafta 11-17 Ocak tarihleri arasında kutlanacak.
Enerji şüphesiz ki hayatımızın en önemli unsurlarından biridir.En basit şekilde enerji, iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.Bu nedenle enerji olmadan yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmek mümkün değildir.
Günlük hayatta kullandığımız başlıca enerji kaynakları: petrol,kömür,doğalgaz,hidroelektrik, güneş, elektrik, mekanik ve ısı enerjisidir.Ayrıca yürüme,koşma vb.faaliyetlerimiz için gerekli olan enerji besinlerden sağlanmaktadır.
Güneş, temel enerji kaynağıdır.Ekolojik sistemde yer alan tüm canlı ve cansız varlıklar Güneş’e ihtiyaç duyarlar.Güneş ışınlarından gelen ısı ve ışık sayesinde ekolojik döngü gerçekleşir,tüm varlıklar (bitkiler,hayvanlar,insanlar )yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirir.Rüzgar enerjisinin de temeli Güneş’e dayanır.Çünkü güneş ışınlarının gün içinde farklı ışınlarla gelmesiyle sıcaklık farklılıkları ve bu sayede hava hareketleri gerçekleşir.Hava hareketleri ise rüzgar enerjisini oluşturan itici kuvvetlerin oluşmasını yani enerji elde edilmesini sağlar.
Enerji tasarrufu için ;
Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini prizden çıkarın.
Buzdolabı ve buzluğunuzun kapağını gereksiz yere açıp kapatmayın.
Su ısıtıcınıza ihtiyacınız olan miktardan fazla su koymayın.
Daha uzun dayanan ve elektrik tüketimi az olan kompakt florasan ampulleri seçin
Oturmadığınız odalarda yanan ışıkları kapatın.
Kapı, pencere kenarlarında bulunan çatlak ver yarıkları kapatın.
İşiniz bittiğinde elektrikli cihazlarınızı düğmesinden kapatın.
Kullanacağınız ev aletlerini satın alırken yalnızca fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da değerlendirin. Örneğin beyaz eşya sektöründeki AA ve AA+ cihazlar minimum enerji tüketimi ile maksimumda fayda sağlamaktadır. Yine pek çok sektörde verilen hizmetin veya satılan ürünün enerji verimliliği ve çevre dostu olduğunu gösteren "Yeşil Yıldız, Yeşil Bina, Yeşil Etiket" gibi etiketler bulunmaktadır.

Resim

Resim

Resim
Bu içerik 06.01.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 246 kez okundu.